Elliott Erwitt ((biography - photos & video)


Γεννημένος στο Παρίσι  στις 26-06-1928 από Ρώσους γονείς, ο  Elliot Erwitt (στη πρώτη φωτογραφία,παραπάνω)  (πραγματικό όνομα : Ellio Romano Erwitt) πέρασε την παιδική του ηλικία στο Μιλάνο και έπειτα μετανάστευσε στις ΗΠΑ, μέσω της Γαλλίας, με την οικογένειά του,το 1939,φτάνοντας στη Νέα Υόρκη πέντε ημέρες μετά το ξέσπασμα του πολέμου. 
Όπως είπε ο Erwitt: "Χάρη στον Μπενίτο Μουσολίνι, είμαι Αμερικανός".

Μετά τον χωρισμό των γονέων του το 1941, ο Erwitt μετακόμισε στο Λος Άντζελες με τον πατέρα του και άρχισε να διδάσκεται  φωτογραφία (τη Νέα Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και το Λος Άντζελες City College).
Ο πατέρας του μετακόμισε αργότερα στη Νέα Ορλεάνη για να γίνει αντιπρόσωπος αντικών, αφήνοντας τον έφηβο, να φροντίσει τον εαυτό του δουλεύοντας σε ένα αρτοποιείο και φωτογραφίζοντας τοπικές περιστάσεις. Ενώ φοιτούσε στο γυμνάσιο του Χόλιγουντ (έχοντας φύγει από την Καλιφόρνια σε ηλικία δεκαοχτώ χρονών , επειδή, όπως είπε, «τίποτα δεν συνέβαινε εκεί»), ο Erwitt πήρε μαθήματα φωτογραφίας. Με την  αποφοίτηση του, πήγε να εργαστεί σε ένα εμπορικό σκοτεινό δωμάτιο,  και επεξεργάζονταν "υπογεγραμμένες" εκτυπώσεις αστέρων του  κινηματογράφου. 

Συμμετέχοντας στη φωτογραφική σκηνή της Νέας Υόρκης συναντήθηκε με επιφανείς φωτογράφους, τον Edward Steichen, τον Robert Capa και τον Roy Stryker. Ο Erwitt προσλήφθηκε από τον Stryker, που ήταν διευθυντής του τμήματος φωτογραφίας της Υπηρεσίας Ασφάλειας της Γεωργίας, για να κάνει ένα έργο για την Standard Oil Company,  όπου δημιούργησε μια φωτογραφική βιβλιοθήκη για την εταιρεία και στη συνέχεια του ανέθεσε ένα έργο για την πόλη του Πίτσμπουργκ.

Ο Erwitt ταξίδεψε στη Γαλλία και την Ιταλία το 1949 με την αξιόπιστη κάμερα Rolleiflex.Μαζί με την "επιχειρησιακή" του  κάμερα ο Erwitt θα έχει και  μια κάμερα "χόμπι",  τη Leica M3 με σταθερό φακό 50mm, φορτωμένη με φιλμ  Kodak Tri-X ή Ilford HP4, με την οποία  πήρε πολλές από τις πιο διάσημες εικόνες του.
Το 1951, κατετάγη στο στρατό και ανέλαβε διάφορα φωτογραφικά καθήκοντα ενώ υπηρετούσε σε μια μονάδα του Σώματος Στρατού στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Το 1953, ο Elliott Erwitt έγινε μέλος της Magnum Photos και εργάστηκε ως ανεξάρτητος φωτογράφος για Collier , Look, LIFE, Holiday και άλλα "λαμπερά" σε αυτή τη χρυσή περίοδο εικονογραφημένα περιοδικά.Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο Erwitt υπήρξε πρόεδρος του Magnum για τρία χρόνια και παραμένει μέλος μέχρι σήμερα. 

Η φήμη του μεγάλωσε καθώς ανέλαβε σημαντικά καθήκοντα, μεταξύ των οποίων ήταν η «συζήτηση του υπουργικού συμβουλίου» μεταξύ του προέδρου Richard Nixon και του σοβιετικού πρωθυπουργού Nikita Krushchev το 1959, καθώς και της κηδείας του John F. Kennedy,κατά την οποία φωτογράφισε τη χήρα του προέδρου Jackie Kennedy, κλαίγοντας πίσω από ένα μαύρο πέπλο. Άλλες προσωπικότητες που φωτογράφισε ήταν οι Φιντέλ Κάστρο, Che Guevara, Humphrey Bogart, Jack Kerouac και οι Grace Kelly, Marilyn Monroe.

Ένα θέμα που καλύπτει εκτεταμένα ο Erwitt είναι τα σκυλιά.Έχουν συγκεντρωθεί σε τέσσερα βιβλία: Dogs-2008, Woof-2005,Dog Dogs-1998 και ο γιος της σκύλας-1974 . Ο Erwitt περιέγραψε τα σκυλιά ως αστεία σε κάποιες καταστάσεις και σαν να έχουν μερικές ιδιότητες ανθρώπινων όντων.

Εκτός από την απλή φωτογραφία, ο Elliot Erwitt αφιέρωσε το χρόνο και την ενέργεια του σε ταινίες που ξεκίνησαν από τη δεκαετία του '70. Έχει κάνει τηλεοπτικές διαφημίσεις, ντοκιμαντέρ και ταινίες μεγάλου μήκους. Παραδείγματα είναι "Glassmaker of Herat in Afghanistan", 1977, "Red, White and Bluegrass", 1973, "Beauty Knows No Pain", 1971, and "Arthur Penn: the Director", 1970.Το 2011, μια σειρά από ταινίες του προβλήθηκαν στο An Evening με τον Elliott Erwitt στο Φεστιβάλ DocNYC . Επιπλέον, ο Erwitt πρωταγωνίστησε σε μια ταινία ντοκιμαντέρ, Elliott Erwitt: I Bark at Dogs  σκηνοθετημένο από τον Douglous Sloan.
 
Ο Elliott Erwitt είναι παγκοσμίου φήμης φωτογράφος που έχει συμβάλει σημαντικά στη φωτογραφία, διατηρώντας μια θριαμβευτική σταδιοδρομία στην εμπορική φωτογραφία. Από τη μια πλευρά, είναι διάσημος για την ενσωμάτωση της ειρωνείας και του χιούμορ στο έργο του και από την άλλη, ο Erwitt παράγει επίσης φωτογραφίες που είναι νηφάλιες και συναισθηματικές. Φαίνεται συχνά ότι η δουλειά του παράγεται αβίαστα, ωστόσο δίνει μεγάλη προσοχή στις τεχνικές, τη διορατικότητα και το χρονοδιάγραμμα.

Ο Erwitt έχει δημοσιεύσει πάνω από είκοσι βιβλία και έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στο Ινστιτούτο Smithsonian, Washington DC στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Νέα Υόρκη και στο Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγου.
Το 2015 του απονεμήθηκε το Βραβείο Εξαιρετικής Συμβολής στη Φωτογραφία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φωτογραφίας. 

Έχει πει, μεταξύ άλλων  (το ασπάζομαι πλήρως και το λέω και στα μαθήματα μου) :

«…η φωτογραφία είναι η τέχνη της παρατήρησης. 

Να βρίσκεις κάτι ενδιαφέρον σε ένα συνηθισμένο μέρος.

Έχω καταλήξει στη διαπίστωση ότι

δεν έχει να κάνει με τα πράγματα που βλέπεις, αλλά με τον τρόπο που τα βλέπεις...»

Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη.

(πηγές:
-famousphotographers.net
-magnum site
-huxleyparlour.com
-wikipedia
-youtube)


Top