Dorothea Lange (biography - photos & video)


Η Dorothea Lange (στη πρώτη παραπάνω φωτογραφία) (πραγματικό όνομα Dorothea Margaretta Nutzhorn) γεννήθηκε στις 26 Μαΐου 1895 (Χόμποκεν,ΗΠΑ.Γενέθλιος τόπος και του Alfred Stieglitz) και απεβίωσε στις 11 Οκτωβρίου 1965 (Σαν Φρανσίσκο,ΗΠΑ).

Τα παιδικά της χρόνια σημαδεύτηκαν από την πολιομυελίτιδα  που πέρασε σε ηλικία 7 ετών και την άφησε με αποδυναμωμένο δεξί πόδι και παράξενο βάδισμα και την  εγκατάλειψη του πατέρα της όταν ήταν 12 χρονών.
Για την ασθένεια της είπε : 
"Αυτό ήταν το πιο σημαντικό πράγμα που μου συνέβη.Με διαμόρφωσε, με οδήγησε, με δίδαξε, με βοήθησε και με ταπείνωσε ".

Από το 1914 έως το 1917 παρακολούθησε στη Νέα Υόρκη το Training School for Teachers και αποφάσισε να γίνει φωτογράφος, επηρεασμένη  από τις επισκέψεις της  στον φωτογράφο Arnold Genthe.
Από το 1917 έως το 1918 παρακολούθησε ένα πρόγραμμα φωτογραφίας που διοργάνωσε ο Clarence H. White στο Πανεπιστήμιο Columbia.
Μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο το 1918 και το 1919 ίδρυσε ένα επιτυχημένο στούντιο πορτρέτου, κυρίως της κοινωνικής ελίτ της πόλης.
Το 1920 παντρεύτηκε τον γνωστό ζωγράφο Maynard Dixon, από  τον οποίο απέκτησε  δύο γιους, τον Daniel, γεννημένο το 1925, και τον John, που γεννήθηκε το 1930.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1920 δεν ήθελε πλέον να φωτογραφίζει μόνο στο στούντιο και πειραματίστηκε με φωτογραφίες τοπίου και φυτών.

Με το οικονομικό κραχ  του 1929, η Lange αποφάσισε να ψάξει για θέματα εκτός του στούντιο της.
Οι φωτογραφίες της, των ανέργων, των άστεγων και δυστυχισμένων και των γεγονότων από τη περίοδο της μεγάλης ύφεσης, την οδήγησαν  στην απασχόλησή της στην Υπηρεσία Γεωργικής Ασφάλειας (FSA).
Το 1935,διαζευγμένη από τον Dixon, παντρεύτηκε τον οικονομολόγο Paul Taylor (καθηγητή οικονομικών στο Barkley) και μαζί ανέδειξαν την αγροτική φτώχεια και την εκμετάλλευση των μεταναστών. 
Εκείνη με τις φωτογραφίες της και εκείνος με τα οικονομικά δεδομένα.

Οι φωτογραφίες της,προσέλκυσαν τη προσοχή του μεγάλου κοινού στη δυστυχία των φτωχών και έγιναν εικόνες μιας ολόκληρης εποχής, επηρεάζοντας παράλληλα την ανάπτυξη της φωτογραφικής τέχνης.

Μια από τις εμβληματικές της φωτογραφίες (η δεύτερη παραπάνω φωτογραφία) -ίσως η πιο εμβληματική και από τις πλέον αναγνωρίσιμες φωτογραφίες όλων των εποχών- είναι η φωτογραφία  “Migrant Mother” (1936) (το όνομά της : Florence Owens Thomson). 

Αργότερα (το 1960) η Lange είπε για αυτή τη φωτογραφία  : 
«Την είδα στο στρατόπεδο των προσφύγων και την πλησίασα σαν να με τράβηξε μαγνήτης. Δεν θυμάμαι πως εξήγησα τη παρουσία μου και τη φωτογραφική μηχανή, αλλά θυμάμαι ότι δεν με ρώτησε κάτι. Δεν ζήτησα το όνομά της ή την ιστορία της. Μου είπε ότι ήταν τριάντα δύο ετών. Καθόταν στη σκηνή με τα παιδιά της και φαινόταν να ξέρει ότι οι φωτογραφίες της μπορούσαν να την βοηθήσουν και έτσι με βοήθησε. Υπήρχε ένα είδος ισότητας για το γεγονός».

Η δημοσίευση των φωτογραφιών ευαισθητοποίησε τις αρχές που έσπευσαν στο στρατόπεδο, βοήθησαν τους ανθρώπους και κυρίως απέτρεψαν τη πείνα.

Το 1941 της απονεμήθηκε μια υποτροφία Guggenheim, και αυτό της επέτρεψε να κάνει μια σειρά από φωτογραφίες θρησκευτικών ομάδων στις ΗΠΑ όπως αυτές των Amish.

Μετά το Περλ Χάρμπορ κατέγραψε την αναγκαστική εκκένωση των Ιαπώνων που ζούσαν στην Αμερική και συγκεντρώθηκαν από τις αρχές σε στρατόπεδα συγκέντρωσης προκειμένου να απελαθούν, ουσιαστικά χωρίς να φταίνε σε κάτι. Στις φωτογραφίες της φαίνονται οι σωροί των αποσκευών, οι σειρές των ανθρώπων, οι ετικέτες αναγνώρισης, τα κτίρια των στρατοπέδων.

Το 1945, η Lange προσκλήθηκε από τον Ansel Adams να δεχθεί μια θέση ως διδακτικό προσωπικό στο πρώτο τμήμα της καλλιτεχνικής φωτογραφίας της Σχολής Καλών Τεχνών της Καλιφόρνιας (CSFA), γνωστού σήμερα ως Ινστιτούτο Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο (SFAI).  Το 1952 ίδρυσε το φωτογραφικό περιοδικό Aperture.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες της ζωής της, η υγεία της ήταν κακή.

Οι φωτογραφίες της επηρέασαν σε πολύ μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της φωτογραφίας και ιδιαίτερα της κοινωνικής φωτοδημοσιογραφίας.

Είχε πει : 
«Η φωτογραφική μηχανή είναι ένα εργαλείο που σε μαθαίνει πώς να βλέπεις ΧΩΡΙΣ τη φωτογραφική μηχανή».

Απόφθεγμα που ασπάζομαι πλήρως… 


Top